Tartalom betöltése...

Fények az éjszakában

2014.03.24. 06:20

A Saharun 2014 leghosszabb napját hozta március huszonegyedike. A tízórás szintidőt mindössze két csapatnak sikerült teljesítenie, a többieknek több, mint tizenkét óra kellett a napi verseny útvonal teljesítéséhez.

A versenyzőknek pénteken Tozeur-ből Ksar Ghilane-ba kellett eljutniuk, egy kis kitérővel a hegyek felé, hiszen az Atlasz hegység keleti, tunéziai nyúlványában található Chebika hegyi oázis környékéről is tartalmazott koordinátákat a napi feladatlap. Innen a Chott el Jerid nevű kiszáradt sóstón keresztül jutottak el Douzba, ahonnan a verseny utolsó homokdűnés szakasza következett, egy Dakar-rali pistét is magába foglaló útvonalon kellett visszajutniuk Ksar Ghilane-ba.



A rendezőknek ezen a napon pár hivatalos elintéznivalója akadt, majd ezt követően a közúton mentek vissza az oázisba. A versenyzőknek még nyoma sem volt, igaz a szintidő sem járt még le. Már beesteledett, amikor a sivatag felől megjelentek az első fények, majd nem sokkal később befutott a napi célba a White 11x és a Gekkó. Akkor még nem gondoltuk, hogy a többiekre több mint két órát kell majd várni. Közben megérkeztek a kaland kategóriában induló csapatok is a szállodához és a Kis fivérek is letámasztották motorjaikat az épület előtt.



A résztvevők közül páran a sivatagot kémlelték, amelyen már megjelentek távoli fényfoltok. Aztán egyre nagyobbak lettek, majd a dűnéken bukdácsoló fényszórók is jól láthatóvá váltak. Egy autó megérkezett az erődhöz, tisztán kivehető volt, amint fejlámpákkal kiszállnak a csapattagok megkeresni a falakra felfestett betűket. Elég sokat időztek, közben egy újabb autó lámpái tűntek fel a sötétben. A fények hol mozogtak, hol meg egy helyben álltak, ilyenkor vagy feladatot oldottak, vagy próbálták kiszabadítani az elsüllyedt autót.

Kilenc óra felé járt már az idő, a még kint lévő csapatok pedig szép lassan elveszítették a megszerzett pontjaikat. A versenyszabályzat értelmében ugyanis ha a csapat a megadott szintidőn belül célba ér, akkor kap egy beérkezési bónuszt, ezen a napon 25 pontot. Ezt követően egy órán keresztül megkapja a nap folyamán összegyűjtött pontokat, de bukja a bónuszt. Ha lejárt az egy óra, akkor drámait zuhan a megkapott pontok száma, a 61. percben már csak a pontok 59 százaléka jár a versenyzőknek, majd utána minden perccel 1 százalékkal csökken, következésképpen két óra után 0 pontra esik. Ezért is volt érthetetlen a rendezők és a célba már beérkezett csapatok számára, hogy a többiek még bent vannak a sivatagban, illetve láthatóan az erőd körüli feladatokat próbálják megoldani.



Amikor aztán több csoportba befutottak a késők, kiderült, hogy nem voltak tisztában a szabályzat ezen részével. A helyzet nehéz feladat elé állította a rendezőket, akik végül azt a döntést hozták, hogy a tömeges kikésések miatt ezen a napon mindenki megkapja a limitidőn belül megszerzett megszerzett pontokat, az időben beérkezett csapatok pedig a nekik járó bónuszt. A döntésről a szombat esti vacsoránál tájékoztatták a versenyző csapatokat. A verseny állása ezek után a következőképpen alakult:

1. White 11x - 1586 pont
2. Gekkó - 1539 pont
3. Desertrally.no Car 1 - 1532,5 pont
4. Ramoncar - 1417 pont
5. Q Raid Racing Team – 1362,5 pont
6. www.rallyafrica.no - 1323 pont
7. Metalsheet - 1247 pont
8. Grox – 1106,5 pont
9. Magnum Team – 1024,5 pont
10. Bozottours - 658 pont
11. Isuzu B! Racing Team - 0 pont

Megjegyzés: A pontszámok nem véglegesek, a csapatfotók és fotópontok ellenőrzése miatt változhat.

A hosszú napról több csapatot is megkérdeztünk, íme pár élménybeszámoló:



„Mi a Göcsej Team vagyunk és kaland kategóriába neveztünk. Ma Tozeurből indultunk észak-keletre az itiner szerint. Két gyönyörű oázist látogattunk meg, az egyikben egy gyönyörű vízeséssel, majd tovább haladtuk és átmentünk életem legrondább, legocsmányabb, legmocskosabb településén. Ráadásul egy útlezárásba is belefutottunk, kerülni kellett olyan mellékutcákban és sikátorokban, hogy az betyáros volt. Aztán visszértünk a sós tóhoz, ami átjöttünk, majd Douznál úgy döntöttünk, hogy átvágunk a sivatagon. Ez egy darabig ment is, de ránk esteledett és úgy döntöttünk, hogy visszafordulunk és a sötétben dűnézés helyett inkább körbemegyünk az aszfalton.  Fél tízre értünk a szállodához. Misivel (Sajbán – a szerző) beszélgettünk még reggel és azt mondta, hogy ez egy jó útvonal és át tudunk jönni rajta. Így utólag az bosszant, hogy tényleg át tudtunk volna menni, hiszen többet mentünk befele, mint amennyi még hátra volt, csak annyira szorított már az este közelsége, hogy inkább visszafordultunk. De épen és egészségesen megérkeztünk és az autó is egyben van” - mesélte el röviden a Suzuki Vitarával induló csapat napját Sümegi László.



Sokáig nem volt hír a legkisebb autóról, a Bozottours csapatról, végűl utolsóként ők is megérkeztek az oázisba. „Fél tíz körül indultunk Tozeurböl, felmentünk a Chebika oázishoz. Egy feladatot hagytunk ki, a folyónál, ahol a rendezők mondták, hogy ne menjenek át rajta. Négy órakor értünk Douzba és nekivágtunk a sivatagnak. Az elején köves pistén mentünk és elég jól haladtunk. Majd jöttek a dűnés részek és ott már láttuk, hogy baj lesz, ránk sötétedik. De aztán egyre több autó fényét láttuk a sötétben, így tudtuk, hogy a többiek is még bent vannak. Az egyik norvég autó ért utol minket, a sárga norvégok. Onnantól egy kicsit nehezebben haladtuk. Először ők indultak el előttünk, de mindig elakadtak, úgy hogy a kis Suzukival mi rángattuk őket ki. Meg tudtuk mindig mozdítani annyira a nagy Patrolt, hogy elinduljon. Padlógáz és lássuk, hogy mi lesz a vége. Amikor besötétedett bekapcsoltuk a ledeket, amelyek nagyon jó szolgálatot tettek, és követtük a nyomokat és a GPS koordinátákat, amelyek végül kivezettek a homokos részből. Itt a végén voltak még dűnék, lett egy kicsit nehezebb, de csak átjöttünk. Az előző napok nagy homokdűnéin megtanultuk, hogyan kell menni, leengedtük a gumit és haladtunk. Hajni vezetett végig, én kerestem a nyomokat. A szél miatt sok helyen ez nehéz volt, az előttünk haladók nyomait befújta a homok. Érdekes volt, hogy amikor ugrottunk fel a dűnékre, mindig láttuk, hogy merre vannak a nagyobb dűnék, és kikerültük őket, biztosan nem arra megy a piste felkiáltással. Egy kicsit izgultunk, főleg miután a norvégokkal elszórakoztunk legalább egy órát. De nagyjából tudtuk mire számíthatunk, csak a sötéttől féltünk egy kicsit, hiszen a sivatagi autózás első szabálya, hogy ne vezess éjszaka. De végül beértünk. A napról még annyit, hogy úgy gondolom a mi autónkkal ez a szintidő nem teljesíthető. Talán egyik autóval sem. Mi 80-90-el jöttünk, a szabályzat szerint nem is mehetünk gyorsabban és 16 órakor értünk Douzba. Onnantól kezdve tudtuk, hogy buktuk a pontokat. Úgy gondoljuk, hogy ez a limitidő hülyeség. Én versenyeznék, időben vagyok, ott a norvég beragadva, akkor mit csináljak? Hagyjam ott? Oké, legyen egy bónusz, ha időben beértél, de reggelig adhasd le a feladatlapot.”



„Nagyon szép helyeken jártunk, változatos volt, a piszték is nagyon jók voltak, a hegyek is szépek.” - kezdte Rácz Zsolt a Remon Car-tól. „Voltak elég érdekes koordináta pontok, kihívásosak, viccesek, Például, hogy a kis folyót megg kellett kerülni, de ezt mi nem igazán akartuk, majdnem átmentünk rajta, de lebeszéltek róla. Csörlőt akartunk használni de tiltakoztak, úgy hogy végül mégis fogtuk magunkat és megkerültük. De a nap vége volt a legjobb, nekem a dűnézés jött be a legjobban. Nagyon nagy élmény volt a homokvihar kellős közepén, sötétben a dűne tetején. Az összes pontot szerettük volna bejárni, csak egy-kettőt nem találtunk. Akár háromnegyed órát is rászántunk egy-egy pontvadászatra. Egyébként én vezetek, a többiek irányítanak. Az egyikük mondja a koordináta irány, a másik próbál vezetni, hogy merre látja jobbnak az utat. A másik hölgy pedig inkább a fényképezésben vette ki a részét a munkában, a vezetésbe ő nem szól bele. Egyébkét a legjobb az volt, hogy egyáltalán nem volt félelemérzet a csapatban, bármilyen durva volt. Így utólag belegondolva voltak veszélyes pillanatok, de azt ott nem érzékeltük. Talán azért sem, mert Paliék (Hajnóci – a szerk) jöttek velünk egy csörlős autóval, de hozzáteszem, hogy ha nincsenek ott, akkor is meg tudtuk volna oldani a feladatot. Ők kaland kategóriába indultak, de végül úgy teljesítették az útvonalat, mintha versenyeztek volna.”



Érdekes kalandba volt része a Metalsheet és Q- Raid Racing Team csapatoknak is. A sivatagos részre beérve egy helyi autót kezdtek el követni, gondolván, hogy ő biztos ismeri a jó utat. „Mentünk utánuk, hagytuk, hogy vezessenek, biztosak voltunk benne, hogy tudják az utat. Aztán kiderült, hogy ezt benéztük. Elakadtak, tönkrement az első hajtásuk. Tíz ember tolta kifele. Akkor derült ki, hogy három és fél báros nyomással indultak dűnézni. Mondtuk nekik, hogy eresszék le a gumit, erre teljesen kiengedték belőle a levegőt, 0,3-nál állítottuk le. Itt már kiderült számunkra, hogy halvány lila gőze nincs a homokban közlekedésről. Visszafújtuk 1 bárra, Lachmann Norbi átült az autójukba, amit az enyém után kötöttünk és behúztuk őket ide, az oázisba. Úgy örvendett az arab, mint majom a farkának” - mesélte másnap Harangi Emil. „Ők kezdtek nekünk segíteni” - tette hozzá csapattársa. „Mi bementünk a dűnék közé és elakadtunk, ők meg felálltak egy dombra és integettek, hogy erre van az út. Mi ketten voltunk Norbiékkal, ki tudtunk volna jönni, de akkor jó ötletnek tűnt, hogy utánuk menjünk.” „Az eddigi napok közül ez volt a legjobb” - zárta a Metalsheet rövid élménybeszámolóját Emil.


További fényképek:
Saharun 2014 Day 09


Kép, szöveg: Bálint F Gyula











web50.hu



WorldGate GPS

sport365.hu

AHU



 

Copyright 2010-2019 Saharun | Minden jog fenntartva. A domain-en található tartalmak, valamint környezetük és a szellemi termékek jogilag védettek, illetve a szellemi termékekre vonatkozó védettséget élveznek. Ezen objektumokat - a Saharun Iroda előzetes írásos engedélye nélkül - kereskedelmi célra, kiadásra nem lehet felhasználni, illetve más honlapon nem lehet megjeleníteni, kivéve a jogdíjmentesnek (Copyright free) feltüntetett tartalmakat. A Saharun oldalai tartalmazhatnak olyan megjelenéseket, melyek tulajdonosaik által jogilag védettek.
Napi hírfolyam
2015 Csapatok
2015 Útvonal
2015 Pályaírás

 

Saharun
Kategóriák
Szabályzat
Off-Road játék
Hírek
Galéria
Gy.I.K.
Kapcsolat
2014 Napi hírfolyam
2014 Csapatok
2014 Eredmények
2014 Motoros asszisztencia
2014 Szabályzat
2014 Pályaírás
2013 Útvonal
2013 Csapatok

2013 Eredmények
2013 Videók
2012 Útvonal
2012 Csapatok

2012 Eredmények
2012 Videók
Facebook