Tartalom betöltése...

A dűnék között

2014.03.22. 08:06

A verseny és túra ötödik napján végre az egész napot homokban tölthette a mezőny. A versenyben induló csapatoknak délelőtt és délután is volt egy-egy kisebb kör az oázis körül, a túrázók délelőtt elmentek a Tisavar erődig, délután pedig csiszolgathatták vezetési tudásukat a rendezők segítségével.

Reggel kinéztünk a szobánk ablakán, dűnét láttunk dűne hátán. Igaz még nem túl nagyokat, azok majd holnap lesznek, de ezek tökéletesek arra, hogy a mezőny sivatagi-újonc tagjai kipróbálhassák, megtapasztalhassák, milyen a homokon autózni, motorozni.



A reggeli eligazításon Polgár András mindenkit a homokkal szembeni maximális alázatra szólított fel, elmondva, hogy aki a mai napon elakad, az a holnapi útvonalon még inkább el fog. A versenyzők megkapták a délelőtti feladatlapot és egymás után bevetették magukat a sivatagba. A túrázóknak délelőtt egy feladatuk volt: megkapták az oázistól 4-5 kilométerre lévő erőd koordinátáját, és oda kellett eljutniuk „toronyirányt”. Ezt tette egyébként az RD rajtszámos csapat is hiszen a keddi Ksar Ghilane – Le Lac útvonal előtt ismerkedni kellett a SsangYong viselkedésével.



A tegnap már említett nedves homok nagyban megkönnyítette mindenki helyzetét, hiszen keményebb, így jobban lehet rajta lavírozni. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem lehet benne elakadni, már a mai napra is jutott ásásból több csapatnak is, így a rendezői autó csapatának is. A kapcsolható kipörgésgátló ugyanis néha visszaáll alapállásba (azaz bekapcsolt állapotra), és megakadályozza a dűnére való feljutást. El is gondolkodtunk rajta, hogy a következő napokon várható útviszonyok miatt kivegyük az ESP és ABS biztosítékát.





Nem volt egyszerű dolguk a motorosainknak sem, ők is először motoroztak homokon.
Az este folyamán Kis Ferenc elmondta, hogy testvérével számítottak arra, hogy kemény lesz, de annál is keményebb volt. Gondot jelent, hogy nehezek a motorok, és egyedül nem tudják kiemelni, ha elássák magukat. Ehhez hozzájön természetesen a tapasztalat hiánya, ami különösen nehézzé tette az első kilométereket. „Nagyon megszenvedtünk az elején, az első három kilométert két és fél óra alatt tettük meg. Utána már valamivel könnyebben ment, de az kiderült, hogy ezek a motorok nem homokba valók, még üresen sem.” - tette hozzá Ferenc. Azt is elmondta, hogy úgy döntöttek, nem jönnek el a tóhoz (Le Lac), hanem a pistén felmennek Douzba, majd holnapután északról bejönnek Tembainba.





Hasonlóan döntöttek Gyurkó Gáborék is, hiába az összkerékhajtás, a hosszú Sprinterrel gondot okozna megmászni a holnapi dűnéket.



A beszámoló megírásáig a délelőtti kiértékelés készült el. A pontgyűjtés a Desertrally.no Car 1 csapatnak sikerült a legjobban, 58 pontot gyűjtött a lehetséges 70-ből. A versenyben élen álló White 11x a második lett ma hétfő délelőtt, 56 ponttal, így az őt követő norvég csapat két pontot ledolgozott a hátrányából.

A verseny összesített állása jelenleg a következő:
1. White 11x - 369 pont
2. Desertrally.no Car 1 – 346 pont
3. Gekkó – 337 pont
4. Ramoncar – 323,5 pont
5. Q Raid Racing – 315,5 pont
6. Grox – 269,5 pont
7. MagnumTeam – 263,5 pont
8. Bozottours – 94 pont
9. ISUZU B! Racing Team – 0 pont

Megjegyzés: A pontszámok nem véglegesek, a csapatfotók és fotópontok ellenőrzése miatt változhat.



Mozgalmas napja volt a Ramon Car-nak is, nem csak azért, mert Rácz Zsolt elmondása szerint kicsit izgultak, hogy időbe beérjenek, hanem azért is, mert ma megkérte barátnője kezét, Krisztina pedig igent mondott. Mindez a vacsoránál derült ki, így a mezőny nagy része gratulálhatott is a párnak.



A vacsora mellé ezúttal zenei körítést is kaptunk, a fogások között a pincérek doboltak és énekeltek,  nagy sikert aratva az itt megszállt Saharunosok körébe.



A vacsora után a társaság egy része újból levonult fürödni a pár méterre lévő természetes meleg vizes medencébe, míg a többiek aludni tértek. A rendezők a holnapi napot nehéznek jellemezték, és kérték mindenki együttműködését, hogy időben el lehessen indulni. Ezúttal együtt megy a mezőny, hiszen egy guide segítségével jutunk el Le Lac-hoz, ahova jó lenne még napvilág megérkezni nem csak a látvány miatt, hanem azért is, mert ott már nincs szállás, mindenkinek sátrat kell állítania éjszakára.


További fényképek:
Saharun 2014 Day 05


Kép, szöveg: Bálint F Gyula












web50.hu



WorldGate GPS

sport365.hu

AHU



 

Copyright 2010-2019 Saharun | Minden jog fenntartva. A domain-en található tartalmak, valamint környezetük és a szellemi termékek jogilag védettek, illetve a szellemi termékekre vonatkozó védettséget élveznek. Ezen objektumokat - a Saharun Iroda előzetes írásos engedélye nélkül - kereskedelmi célra, kiadásra nem lehet felhasználni, illetve más honlapon nem lehet megjeleníteni, kivéve a jogdíjmentesnek (Copyright free) feltüntetett tartalmakat. A Saharun oldalai tartalmazhatnak olyan megjelenéseket, melyek tulajdonosaik által jogilag védettek.
Napi hírfolyam
2015 Csapatok
2015 Útvonal
2015 Pályaírás

 

Saharun
Kategóriák
Szabályzat
Off-Road játék
Hírek
Galéria
Gy.I.K.
Kapcsolat
2014 Napi hírfolyam
2014 Csapatok
2014 Eredmények
2014 Motoros asszisztencia
2014 Szabályzat
2014 Pályaírás
2013 Útvonal
2013 Csapatok

2013 Eredmények
2013 Videók
2012 Útvonal
2012 Csapatok

2012 Eredmények
2012 Videók
Facebook